Wandelvakantie Schotland | wandelen in Schotland

Wandelvakantie Schotland

Wandelvakantie binnen Europa boeken?  Ga voor een wandelvakantie Schotland! Als je het echte authentieke Schotland wil leren kennen, kan je het beste je wandelschoenen aantrekken. Het natuurlijke erfgoed maakt van je wandelvakantie Schotland een mooie en actieve vakantie die je niet snel zal vergeten.

Tijdens deze ervaring in Schotland kan je jezelf terugvinden tussen ruige gebieden die bol staan van cultuur en historie. Er zijn tal van wandelroutes die allemaal op een wandelkaart terug zijn te vinden en met zo’n wandelkaart vind je makkelijk de weg door het roerige stukje Verenigd Koninkrijk. In deze blog veel tips voor het boeken van een wandelvakantie Schotland inclusief overnachting en bagagevervoer. Je vindt hier ook informatie over single wandelvakanties in De Schotse Hooglanden.

snp wandelvakanties schotland banner

Waarom een wandelvakantie Schotland boeken

In Schotland kun je korte wandelroutes vinden, uiteraard ook lange wandelroutes die dagenlang kunnen duren. Deze routes variëren van eenvoudig tot intensief en daarmee is Schotland een wandelbestemming die voor iedereen geschikt is. Als je het over een wandelvakantie in Schotland hebt, wordt daar bijna altijd het wandelen in de Schotse hooglanden mee bedoeld. Veel reisorganisaties organiseren in deze unieke wandelgebieden groepsreizen.  Je kunt er ook vaak deelnemen aan een single wandelvakantie in Schotland.


De Schotse Hooglanden

Deze hooglanden zijn verdeeld in de Western Highlands en de Eastern Highlands. Deze hooglanden staan bekend om hun kenmerkende bergen en glasheldere meren. Het westelijke deel van de hooglanden staat bekend als één van de ruigste landschappen van Europa en het oosten heeft dan weer zijn kenmerkende rotskusten.

binnenland Schotland

Cultuur en Geschiedenis Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden hebben een flinke portie aan cultuur en geschiedenis. Kastelen, whiskydistilleerderijen en steden als Glasgow en Edinburgh maken het allemaal de moeite waard. In Schotland kan je precies doen wat jij wilt. Als je op zoek bent naar een goedkope wandelvakantie, dan kan je een wandelvakantie overwegen van 2 of 3 dagen. Een single wandelvakantie Schotland met hoog cultuurgehalte duurt meestal 5 tot 8 dagen.

Op die manier kan je meerdere kleine wandelvakanties nemen die je over een heel jaar uitsmeert en zo kan je evengoed kennis maken met Schotland. Als je wat meer tijd hebt kan je er ook voor kiezen om een 4 of 5-daagse wandelroute te nemen. In zulke gevallen kan je er ook voor kiezen om een wandelvakantie te nemen met bagagevervoer.

travel around rondreizen banner

Wandelvakantie Schotland inclusief bagagevervoer

Tijdens een wandelvakantie in Schotland kan je er voor kiezen om lange wandelroutes van vier of vijf dagen te lopen en daarbij overnacht je dan iedere keer in een ander hotel. In dat geval is het verstandig om een wandelvakantie inclusief bagagevervoer te boeken. Dit houdt in dat wanneer je de dag wandeling erop hebt zittenen bij je hotel of B&B aankomt, je spullen al op je kamer staan. Zo kan je zonder moeite de allermooiste plekken van Schotland ontdekken. Het is ook mogelijk een wandelvakantie met hond  in Schotland te boeken. Je overnacht dan in een hotel, blokhut of lodge waar je hond ook welkom is.


Wandelvakantie Schotland inclusief overnachting

Een wandelvakantie Schotland betekent soms ook wel even afzien en dan wil je aan het eind van je wandelroute ergens lekker neer kunnen ploffen en een heerlijke douche kunnen nemen. Daarom is het wel zo prettig als je een wandelvakantie boekt met overnachting. Meestal zit daar het ontbijt bij inbegrepen en kan je halfpension bijboeken. Heb je het even gehad en wil je een rustdag inlassen, dan is er meestal een verlengingsnacht bij te boeken.

Dunnotar kasteel Aberdeen

Wat maakt wandelen in Schotland zo bijzonder

Er is zoveel natuurschoon, dat het erg lastig is om te zeggen wat nou de mooiste wandelroute is. Wat we wel weten is dat het wandelen in Schotland en dan met name op de West Highland Way wel het meest populair is. Het is de beroemdste lange afstandsroute van Schotland en het vertrekpunt ligt dichtbij Glasgow en je mag stoppen met wandelen als je in Ben Nevis aankomt.

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom wandelen in Schotland zo bijzonder is. Het zijn zeker niet alleen de wandelroutes, maar vooral de prachtige landschappen die je in de hooglanden vindt, het wereldberoemde Loch Ness en nog veel meer van deze culturele bezienswaardigheden.

natuurlijkreizen singles

Individuele wandelvakantie of groepswandelvakantie

Als je een wandelvakantie wil gaan houden kan je dat uiteraard alleen doen, maar je kan er ook voor kiezen om dit met een groep te doen. Het voordeel van een groepswandelvakantie is dat deze reizen meestal al helemaal voor je zijn uitgezocht en je verder nergens meer over na hoeft te denken. Je bagage wordt naar het volgende hotel gebracht en als er onderweg iets gebeurt, wordt er vervoer geregeld naar je hotel toe. Daarnaast heb je veel meer aanspraak en ontmoet je nieuwe mensen. Je hebt er een reisleider bij die je nog het één en ander over de omgeving of de cultuur en natuur kan vertellen.

Het nadeel van een groepsvakantie is dat er altijd wel iemand tussen zit die je niet aardig vindt en je hebt geen invloed op de routes die je wil gaan lopen, want die zijn meestal al vastgelegd. Als je bijvoorbeeld zelf iets interessant vindt dat je graag beter wil bekijken, dan kan dat niet, want de groep loopt gewoon door. Als je individueel gaat heb je daar dus geen last van en kan je gaan en staan waar en wanneer je wil. Je moet alleen zelf uit zien te zoeken wat de leuke routes zijn, waar ook nog genoeg te zien of te beleven is.


Eten en drinken in Schotland

Schotland kent vele restaurants en er zijn 12 restaurants die een Michelinster hebben weten te bemachtigen. Naast de traditionele gerechten is Schotland kosmopolitisch en kan je restaurants vinden die zich hebben gespecialiseerd in voedsel uit veel verschillende culturen. Het nationale gerecht van Schotland is Haggis. De dichter Robert Burns heeft Haggis wel eens omschreven al een “grote kapitein van het puddingras’. Haggis is een echt feestelijk gerecht en als je in Schotland bent, kan je er bijna niet onderuit om het een keer te proeven.

Wat drank betreft zijn er veel lokaal gemaakte alcoholische drankjes, waaronder uiteraard de whisky, maar ook bier, gin wijn en cider en er wordt ook een lokale frisdrank gemaakt zoals Irn Bru en Schotse fruitsappen. Hoewel Irn Bru zichzelf graag als het nationale drankje ziet , is Whisky nog altijd het nationale drankje van Schotland en dat zal waarschijnlijk wel altijd zo blijven. Er zijn dan ook meer dan 100 distilleerderijen in Schotland en veel van deze distilleerderijen kun je bezoeken om eens te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Doedelzak spelen in Schotland

Er zijn ook nog een aantal lokale bieren die de moeite waard zijn om even te proeven en kan je in de lokale pubs, bars of restaurants vinden, maar je moet er wel even om vragen. Je zou die bieren ook bij de brouwerij zelf kunnen geen proeven, je bent daar van harte welkom.
 
Wat dat betreft heeft Schotland best veel lokale drankjes. Zo zijn er Koolzuurhoudende vruchtsappen, Appelsap, IRN BRU, Schotse melk, Red Kola, Schots bronwater, Hot Velvet Shot en de Crabbies non-alcoholische gemberbier.

TUI Wandelweekend Singles banner

Het klimaat van Schotland

Schotland heeft een gematigd zeeklimaat, met een relatief milde winter. De zomers kunnen redelijk warm zijn en gedurende het gehele jaar kan er neerslag zijn. Zowel de kou in de winter, als de warmte in de zomer worden door het omringende zeewater getemperd. Over het algemeen is Schotland een vrij vochtig land en vooral de schotse hooglanden zijn nogal nat, grijs en koel.

Per jaar valt er gemiddeld zo’n 250 dagen per jaar wel wat neerslag en daarvan zijn 100 dagen die sneeuw laten zien. De grootste delen van de Schotse Hooglanden zijn dan voor een groot deel van de winter bedekt met een laag sneeuw. In het zuid-schotse gebergte, dat zich over het zuiden van Schotland strekt is het vrij nat. In de winter valt hier ook geregeld sneeuw, maar dit gebeurt minder vaak dan in de Schotse Hooglanden. Van Dumbarton en Glasgow tot Dundee, Edinburgh en Dunbar is het iets minder nat dan in de hoger gelegen gebieden en dat komt omdat deze streek in de centrale laaglanden ligt.

Meer Loch Lomond in Schotland

De verschillen die er zijn in neerslag is niet alleen te merken tussen de verschillend hoogtes, maar ook van west naar oost zit een vrij groot verschil. Het overgrote deel van de buien worden vanuit westelijke richting aangevoerd en daardoor merk je dat het westen veel natter is dan het drogere oosten.

In het Zuid-Schotse Bergland en ten oosten van de schotse hooglanden, kan je merken dat de heuvels en bergen de meeste neerslag al op hebben gevangen. Over een breedte van zo’n 150 kilometer kunnen verschillende hoeveelheden neerslag vallen die tweeduizend millimeter neerslag van elkaar kunnen verschillen.

In de hooglanden zijn de natste plekken goed voor zo’n 3000 millimeter neerslag per jaar, terwijl je langs de oostkust zo’n 600 tot 800 millimeter ziet vallen en dat is ongeveer net zoveel als er in Nederland aan neerslag valt.


Wat is de beste tijd van het jaar om een wandelvakantie Schotland te boeken?

< Of je nu alleen wil gaan wandelen, of dat je dat met een groep wil gaan doen, er zijn in Schotland in ieder geval genoeg wandelroutes om uit te kiezen. Als je zou willen, kan je zelfs je hond meenemen en samen met je hond de routes lopen. Het is in ieder geval wel verstandig om in de zomer een reis te boeken, want dan heeft Schotland een mild klimaat. De meeste wandelaars zal je ook van april tot en met oktober tegenkomen, waarbij de maanden mei, juni en september de maanden zijn die het meest ideaal zijn voor een wandelvakantie in Schotland.

snp wandelvakanties schotland banner